ERBA, uw partner voor ramen, deuren en veranda's

Heb je een vraag?

Wacht voor de eerste reinigingsbeurt tenminste tot één dag na plaatsing van het glas zodat de voegdichtingen mooi kunnen uitharden. De poriën van het glas staan ongeveer 6 maanden open. Tijdens deze periode is het belangrijk om het glas alleen met lauw water en een pH-neutrale zeep te reinigen. Gebruik absoluut geen universele glasreinigers.

Voor het reinigen van aluminium of PVC buitenschrijnwerk gebruikt u best een niet agressief, PH-neutraal reinigingsmiddel en koud of lauw water. Spoel zeker ook goed na en vermijd schuursponsjes en schurende, bijtende middelen. Maak je ramen ook nooit schoon in volle zon.

Er zijn verschillende onderhoudsproducten voor de diverse materialen. Het is aangeraden uw buitenschrijnwerk 1 à 2 maal per jaar te behandelen met een onderhoudsproduct voor een extra bescherming tegen vervuiling, UV-verkleuring of veroudering. U kan de verschillende producten hier opzoeken en reserveren.

Bij de eerste poetsbeurt van het glas gebruik je best een sopje van heet water en een klein beetje afwasmiddel of schoonmaakazijn. Te veel schoonmaakmiddel zorgt echter voor strepen. Het is zeer belangrijk dat er geen zand op je ramen zit als u er met de spons en aftrekker over gaat. Op deze manier kan u krassen maken. Eerst goed spoelen is dus de boodschap.

Zorg er eerst en vooral voor dat het los vuil verwijderd is van uw screendoek. Gebruik daarvoor een borstel of stofzuiger. Nadien kan u de screendoek reinigen met lauw water en een niet agressief, PH-neutraal reinigingsmiddel. Vermijd bijtende middelen daar deze de finishlaag kunnen aantasten.

Het juiste glas kiezen? Volg het Glass Compass.

Glas zelfs is geen goede isolator. Het is de spouw tussen het glas dat zorgt voor een goede isolatiewaarde. Dubbele beglazing bestaat al lang maar is niet te vergelijken met de hoogrendementsbeglazing (HR++) van nu. Bij klassieke dubbele beglazing is de spouw gevuld met droge lucht. Bij hoogrendementsbeglazing en driedubbele beglazing wordt ze gevuld met een beter isolerend edelgas. Aan de binnenzijde van de beglazing worden er coatings aangebracht welke ook zorgen voor een betere isolatiewaarde.

Daar er bij driedubbele beglazing 2 spouwen zijn, is het nog een stuk beter dan hoogrendementsbeglazing. Je gaat geen last meer hebben van koudestraling in de winter en je houdt de warmte beter buiten in de zomer.

Voor een renovatie raden we dubbele (HR++) beglazing aan. Daarmee voldoe je al aan de eisen die ze voor een nieuwbouw hebben vastgelegd. Als je de muren gaat na-isoleren kan je eventueel overwegen driedubbele beglazing te nemen. Stel dat je kiest voor driedubbele beglazing maar de muren niet verder isoleert bestaat de kans dat er condensvorming op de muren komt i.p.v. op het glas. Condensvorming begint altijd op de koudste plaats in de ruimte, als de muur kouder is dan het glas kunnen vochtproblemen opduiken.

De Belgische glasnorm heeft niets te maken met de isolatie of inbraakpreventie, het gaat specifiek over de veiligheid van personen. Van zodra het glas onder de 90 cm komt van op de vloer gemeten moet de binnenste glasplaat gelaagd zijn. Een gelaagd glas valt niet in scherven uit elkaar maar blijft aan elkaar hangen en zorgt ervoor dat u zich niet kan verwonden.

Een thermische breuk treedt op wanneer er grote temperatuurverschillen ontstaan tussen twee zones op het glasoppervlak. U mag het glasoppervlak nooit volledig of gedeeltelijk afdekken, het glas zal hierdoor plaatselijk harder opwarmen. Ook langs binnen mag je geen voorwerpen tegen of dicht tegen het glas plaatsen (meubels of andere voorwerpen). Hang gordijnen ook op minstens 50 mm van het glasoppervlak.

Condensvorming bij dubbele (HR++) en vooral bij driedubbele beglazing ontstaat bij een lage buitentemperatuur en een hoge luchtvochtigheid. Omdat het glas veel minder opwarmt door de warmte binnen gaat het vocht in de lucht neerslaan op het glas. Bij driedubbele beglazing ga je dit nog harder hebben omdat het glas beter geïsoleerd is. Condens aan de buitenzijde van het glas is dus een teken van goed geïsoleerde beglazing.

Meestal is het wel mogelijk om alleen de beglazing te vervangen maar dan moet er vooraf ter plaatse nog even gekeken worden naar de staat van de ramen, deuren en het raam- en deurbeslag.

Voor nieuwbouw is het aangeraden zo snel mogelijk na opmaak van het plan de ramen en deuren te kiezen. Voor een renovatie hangt het ervan af welke andere renovatiewerken u nog wil uitvoeren. U start de gesprekken met alle partijen best gelijktijdig.

PVC buitenschrijnwerk biedt de beste akoestische isolatie.

PVC en aluminium zijn beiden hoogwaardige materialen met elk hun voordelen. De keuze tussen PVC en aluminium is vooral afhankelijk van het design dat u wenst en de afmetingen van de ramen en deuren. Aluminium schrijnwerk is sterker en geschikt voor grote oppervlakken, dat is met PVC niet mogelijk. U kan beide materialen perfect combineren door bijvoorbeeld het schuifraam in aluminium te nemen en de rest in PVC.

De hefschuif functie (lift and slide) zorgt ervoor dat het gewicht op het onderste profiel rust als het raam vast is. Bijkomend sluit het schuifraam op minimum 2 punten af en dat kan uitgebreid worden naar 4 punten.

Een duorail heeft altijd 2 gelijke glasvlakken en heeft dus ook tweemaal hetzelfde kader. Een monorail heeft 2 verschillende glasvlakken, een schuivende vleugel met kader en een vast deel zonder kader.

Bij een nieuwbouw kan een schuifraam op het gelijkvloers altijd verzonken geplaatst worden. De binnenvloer komt dan mooi gelijk met de bovenzijde van het profiel waardoor je geen overstap hebt. Langs de buitenzijde raden we wel aan om de vloer onder het schuifraam te plaatsen zodat er geen problemen ontstaan bij hevige regenval.

Bij een inliggend paneel ziet u altijd zowel de deurkader als de deurvleugel met daarin het paneel gemonteerd. Bij een glazen deur is dat bijvoorbeeld altijd het geval. Kiest u voor een vleugeloverdekkend paneel dan is enkel nog de deurkader zichtbaar terwijl de deurvleugel volledig bedekt is met het paneel. Daardoor verkrijgt u een strakker uiterlijk en lijkt de deur groter. Een vleugeloverdekkend paneel neemt men meestal voor de voordeur, de achterdeur wordt meestal inliggend voorzien.

Bij ventilatiesysteem D is er een toevoer en afvoer van lucht voorzien via kanalen. Bij ventilatiesysteem C en C+ is de toevoer van lucht voorzien door middel van roosters bovenop de ramen.

Bij PVC schrijnwerk zit standaard een 3-puntsslot en bij aluminium schrijnwerk een 7-puntsslot. Bij aluminium schuiframen is er een 2-puntsslot voorzien bij een hoogte tot maximum 2m30, van 2m30 tot 2m50 hoogte wordt een 4-puntsslot voorzien.

Op de website www.mijnverbouwpremie.be kan je alle beschikbare premies van de Vlaamse overheid terugvinden.

De levertermijn van buitenschrijnwerk wordt beïnvloed door verschillende factoren. Contacteer ons daarom om de huidige levertermijn die van toepassing is te kennen.

Als er geen ruimte is om te parkeren op de oprit moet er een parkeervergunning aangevraagd worden. Je moet hierbij rekening houden met een 16-tal meter. Zo kunnen we onze vrachtwagen parkeren, eventuele zaagmachines erachter plaatsen en/of de ramen afzetten.

We vragen minimum 1,5 meter rondom de ramen. Zo hebben we voldoende ruimte om vrij te werken en is de kans op beschadiging van meubels minimaal. 

Het eventuele uitbreken en plaatsen van buitenschrijnwerk brengt wat stof met zich mee. Om het poetswerk nadien te beperken raden we aan alles goed af te dekken. Verwijder losse onderdelen van de muren in ruimtes waar gewerkt moet worden.

Als de vliegengaas van je huidige insectenwering versleten is, kan je bij ons terecht om deze te vernieuwen. Ofwel komen wij alles oppikken om te vervangen in het atelier of u zet alles af aan onze burelen. De werken gebeuren meestal in regie aan € 55/u, de gebruikte materialen worden genoteerd.

Wil u uw woning uitbreiden dan bent u vergunningsplichtig, hetzij via een melding, hetzij via een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen (de vroegere bouwvergunning). Voor meer info en correcte informatie kan u terecht bij de bouwdienst van de gemeente op www.omgevingsloketvlaanderen.be/uitbreiden.

Om te voorkomen dat de veranda / leefruimte in de zomer te warm wordt kan u zonwerende screens plaatsen. Deze zorgen ervoor dat de warmte buiten blijft en u toch nog naar buiten kan kijken. Een screendoek laat ook nog wat licht door. De screens worden ingewerkt in de dakrand waardoor ze niet opvallen. Naast zonwerende screens kan u ook kiezen uit verschillende soorten beglazing, de heldere beglazing, zonwerende beglazing en/of driedubbele beglazing waarmee u de warmte nog sterker kan weren. Verder kan u ook een airco / warmtepomp installeren waarmee u in de zomer de ruimte kan koelen en in de winter kan opwarmen.

Voor het bouwen van veranda’s werken we met aluminium profielen. Deze zijn op zich sterker dan PVC-schrijnwerk, vooral omdat bij een veranda de ramen altijd over de volledige hoogte geplaatst worden.

Ja! Wij bieden veranda’s ‘sleutel-op-de-deur’ aan. Van het graven van funderingen, afbraak van een bestaande veranda, … tot het vloeren. Het is onze bedoeling de klant te ontzorgen.

Als je renoveert of een veranda plaatst aan de bestaande woning geniet u van het verlaagde BTW-tarief van 6%. Dit op voorwaarde dat de woning ouder is dan 10 jaar. Bij een nieuwbouwwoning is het BTW-tarief 21%.

Heeft u nog een andere vraag?

Hoe kunnen wij u helpen?​

Heeft u een vraag, wenst u een offerte of wil u meer weten over wat we allemaal te bieden hebben? Aarzel niet om ons te contacteren.

Algemene vraag

Een specifieke vraag over ons aanbod, onze werkwijze of iets totaal anders? We helpen u met plezier verder.

Offerte aanvragen

Staat u voor een renovatie- of nieuwbouwproject en had u graag een offerte op maat? Informeer ernaar.

Afspraak maken

Wij ontvangen u graag in onze toonzaal of komen ter plaatse om uw project te bespreken. Maak hieronder uw afspraak.

Huur kraanwagen

Huurt u graag onze kraanwagen mét chauffeur? Wij hebben een kraanwagen met een bereik van 34m ter beschikking. 

Premie aanvragen

Recht op een premie? Ontdek via onderstaande link of u een premie kan aanvragen voor uw renovatie en energiebesparende investeringen.

Onderhoudsproducten

Om uw buitenschrijnwerk in optimale conditie te houden kan u bij ons terecht voor tal van onderhoudsproducten.